Onder gevelreiniging verstaat men het reinigen van gevels van gebouwen.
Door graffiti en de tand des tijds kan het aanzicht van huizen of bedrijven worden beschadigd met als resultaat, onder andere, aanslag. Deze aanslag kan worden verwijderd met een hogedrukspuit of chemische middelen.
Gevelreiniging maakt gevels schoon en fris. Vaak rijst echter ook de vraag of de gevel hier gezonder van wordt. Veel schade aan panden blijkt namelijk te worden veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. Mede daarom is het bij beschermde monumenten (Nederland) ook niet toegestaan om zonder een monumentenvergunning een gevel te reinigen.
Stralen
Er zijn verschillende factoren die de mate van reiniging en ook de kans op schade bepalen. De druk waarmee het straalmiddel op de gevel terechtkomt, is daarvan een van de belangrijkste. Daardoor bepaalt degene die reinigt voor een belangrijk deel het uiteindelijke effect. Naast de hoeveelheid druk waarmee wordt gespoten, is namelijk ook de afstand van de spuitmond tot de gevel bepalend voor de kracht, waarmee het straalmiddel op de gevel inslaat. Daarbij is de korrelgrootte, korrelvorm en korrelhardheid van het straalmiddel van belang. Hoe groter, hoekiger en harder de korrel is, des te sneller kan men werken, maar ook des te groter kan de schade aan de steen zijn. De intensiteit hangt mede af van de spuitmond. Sommige spuitmonden laten het straalmiddel wervelen, waardoor de reiniging minder door de impact van het spuitmiddel en meer door een schurende werking wordt bereikt. Voorts maakt het groot verschil of er sprake is van een droge of een natte methode (al dan niet met toevoeging van water). Stralen is een mechanische vorm van reinigen. Door een dun laagje van het oppervlak weg te schuren wordt de gevel schoongemaakt. Of dat nu nat of droog gebeurt, met zand, soda, katoenvezels, ijs of elk ander straalmiddel; de kans op schade is reëel. Een vakkundige aanpak is daarom van groot belang.
Stoomreiniging
Ook bij stoomreiniging bestaat de kans op beschadiging. Naast de kracht waarmee dit gebeurt, kan de hete stoom zouten oplossen die in de gevel zitten. Hierdoor kan zout uitbloei op de gevel ontstaan maar ook is het mogelijk dat de zoutkristallen bijvoorbeeld het voegwerk kapot drukken. Met name op gezonde baksteengevels is een stoomreiniging, mits met kennis van zaken uitgevoerd, echter vaak een goede methode. Er wordt maar weinig water in de gevel ingebracht, de mechanische schade kan gering blijven en er blijven geen chemische restproducten achter die schade kunnen veroorzaken.
Chemische reiniging
Bij chemische reiniging wordt vaak een mengsel van stoffen aangebracht die het vuil van de ondergrond oplossen of losweken. Sommige middelen, zoals bijvoorbeeld zuren, kunnen kalkvoegen of natuursteen aantasten of bouwschadelijke zouten mobiliseren. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het type ondergrond en de materialen waaruit de gevel is opgebouwd. Vaak moet een gevel nagespoeld worden met stoom of warm water onder hoge druk, waardoor vervolgens weer de kans op mechanische schade ontstaat. Bovendien blijft altijd een deel van het chemische product in de gevel achter.
Impregneren
Bij het impregneren wordt een waterafstotende laag op de gevel aangebracht. Een kleurloze en ademende laag wordt aangebracht. Deze laag verhindert dat vocht in de poreuze gevelstenen kan trekken. Bijkomend voordeel is dat de vervuiling van de gevel hierdoor wordt afgeremd. Impregneren dient, op de meeste gevelsoorten, elke acht tot tien jaar herhaald te worden.
Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op,
telefonisch via +31 (0) 316 220 224 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.