• 01-gevel-reinigen.jpg
  • 02-specialisties-reinigen-2.jpg
  • 03-dakreinigen.jpg
  • 04-specialisties-reinigen.jpg
  • 05-gevels-en-muren-reinigen.jpg
  • 06-verschillen-gevelreiniging.jpg
  • 07-gevelreiniging-gevelreinigen.jpg
  • 07-gevelreiniging.jpg

Gevelreiniging en impregneren

De specialist in gevelreiniging en impregneren!Neem contact met ons op

 
Onder gevelreiniging verstaat men het reinigen van gevels van gebouwen.
 
Door graffiti en de tand des tijds kan het aanzicht van huizen of bedrijven worden beschadigd. Deze aanslag kan worden verwijderd met een hogedrukspuit of chemische middelen.
 
Gevelreiniging maakt gevels fris, vaak rijst echter ook de vraag of de gevel hier gezonder van wordt. Veel schade aan panden blijkt namelijk te zijn veroorzaakt door het onjuist reinigen van gevels. Mede daarom is het bij beschermde monumenten (Nederland) ook niet toegestaan om zonder een monumentenvergunning een gevel te reinigen.
 

Uw gevel reinigen en laten beschermen tegen vuil en water

 

Soorten reiniging

 
Stralen
Er zijn verschillende factoren die de mate van reiniging en ook de kans op schade bepalen. De druk waarmee het straalmiddel op de gevel terecht komt is daarvan een van de belangrijkste. Daardoor bepaalt degene die reinigt voor een belangrijk deel het uiteindelijke effect. Naast de hoeveelheid druk waarmee wordt gespoten is namelijk ook de afstand van de spuitmond tot de gevel bepalend voor de kracht waarmee het straalmiddel op de gevel inslaat. Voorts is de korrelgrootte, korrelvorm en korrelhardheid van het straalmiddel van belang. Hoe groter, hoekiger en harder de korrel is, des te sneller kan men werken, maar ook des te groter is de schade aan de steen. De intensiteit hangt mede af van de spuitmond. Sommige spuitmonden laten het straalmiddel wervelen, waardoor de reiniging minder door de impact van het spuitmiddel en meer door een schurende werking wordt bereikt. Voorts maakt het groot verschil of sprake is van een droge of een natte methode (al dan niet met toevoeging van water). Stralen is een mechanische vorm van reinigen. Door een dun laagje van het oppervlakt weg te schuren wordt de gevel schoon gemaakt. Of dat nu nat of droog gebeurt, met zand, soda, katoenvezels, ijs of elk ander straalmiddel, de kans op schade is reëel. Een vakkundige aanpak is daarom van groot belang.
 
Stoomreiniging
Ook bij stoomreiniging bestaat de kans op beschadiging. Naast de kracht waarmee dit gebeurt kan de hete stoom zouten oplossen die in de gevel zitten. Hierdoor kan zoutuitbloei op de gevel ontstaan, ook is het mogelijk dat de zoutkristallen bijvoorbeeld het voegwerk kapot drukken. Met name op gezonde baksteengevels is een stoomreiniging (mits met kennis van zaken uitgevoerd) echter vaak een goede methode. Er wordt maar weinig water in de gevel ingebracht, de mechanische schade kan gering blijven, en er blijven geen chemische restproducten achter die schade kunnen veroorzaken.
 
Chemische reiniging
Bij chemische reiniging wordt vaak een mengsel van stoffen aangebracht die het vuil van de ondergrond oplossen of losweken. Sommige middelen zoals bijvoorbeeld zuren, kunnen kalkvoegen of natuursteen aantasten of bouwschadelijke zouten mobiliseren. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het type ondergrond en de materialen waaruit de gevel is opgebouwd. Vaak moet een gevel nagespoeld worden met stoom of warm water onder hoge druk waardoor vervolgens weer de kans tot mechanische schade ontstaat. Bovendien blijft altijd een deel van het chemische product in de gevel achter
 
 
Impregneren
Bij het impregneren wordt er een waterafstotende laag op de gevel aangebracht. Een kleurloze en ademende laag wordt aangebracht die verhindert dat er vocht de poreuze gevelstenen kan intrekken. Ook de vervuiling van de gevel wordt hierdoor afgeremd. Impregneren dient op de meeste gevelsoorten elke acht tot tien jaar herhaald te worden.
 
Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? neem dan gerust contact met ons op telefonisch +31 (0) 316 220 224 of middels het contact formulier.